Mike Kolkman – van afstudeerder naar VIRO medewerker

Mijn naam is Mike Kolkman en ik heb Werktuigbouwkunde gestudeerd op het Saxion. Voordat ik aan deze opleiding begon heb ik Werktuigbouwkunde gestudeerd op het ROC van Twente. Door een samenwerking van deze twee scholen kon ik de opleidingen samen in zeven jaar afronden. In het eerste jaar van mijn HBO studie ben ik voor het vak “Oriëntatie op Studie en Beroep” (OSB) bij VIRO geweest om daar kennis te maken met een stagiair. Ik kreeg een rondleiding en ik hield een interview met de stagiair. Tijdens de bedrijvendagen bij het Saxion kwam ik weer in contact met VIRO. Ik heb daar kennis gemaakt met één van de recruiters van vestiging Hengelo, Maureen Keemers-Wigger, en van haar  heb ik de gegevens gekregen om contact op te kunnen nemen.

Tijdens mijn minor Machinebouw op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heb ik contact opgenomen met Maureen omdat ik graag meer wilde weten over eventueel afstuderen bij VIRO. Ze was meteen erg enthousiast en nodigde me uit voor een gesprek.

Het was een zeer prettig gesprek en er was zeker een klik.

Tijdens het tweede gesprek kwam VIRO met twee verschillende opdrachten waar ik uit kon kiezen: het ontwikkelen van een mechanische tool waarbij een rolstoel  met één hand aangedreven kan worden of het ontwikkelen van een heftool voor in een cleanroom. Mijn voorkeur ging uit naar de heftool en na akkoord van school ben ik enthousiast met deze opdracht aan de slag gegaan. De heftool die ik heb ontwikkeld wordt gebruikt voor het installeren van vier speciale downflowkasten. Deze kasten zijn te groot en te zwaar om door personen verplaatst te worden. Bovendien is het gebruik van standaardtools niet toegestaan aangezien deze in de cleanroom gebruikt worden. De uitdaging van dit project zat voornamelijk in de beschikbare ruimte, het gebruik van componenten die geschikt zijn voor de cleanroom en het compatibel maken van de tool met de vier verschillende downflowkasten.

Nu de opdracht is voltooid kijk ik terug op een zeer geslaagde afstudeerperiode bij VIRO. Door de goede sfeer op de verschillende afdelingen en de goede samenwerking met mijn begeleider en andere collega’s heb ik zonder al te veel problemen af kunnen studeren.

Het is zelfs zo goed bevallen dat ik vanaf augustus echt bij VIRO aan de slag ga! Ik kijk er erg naar uit om te beginnen.