Starter Peter Beens over werken bij VIRO – Uitdagende projecten en een goede sfeer

Ik ben Peter Beens, TPD Engineer bij VIRO vestiging Groningen. Ik heb de opleiding Werktuigbouwkunde aan de Hanzehogeschool in Groningen gevolgd. Ik heb altijd al veel interesse gehad in machines en hoe deze werken. Ik vind het heel interessant om te zien hoe een groepje onderdelen een bepaalde functie samen uitvoeren. Door te kiezen voor de opleiding Werktuigbouwkunde wou ik meer kennis en vaardigen krijgen om zelf de machines of producten te kunnen ontwerpen die ik altijd al zo fascinerend vind.

Ik ben bij VIRO terecht gekomen via een kennismakingsdag tussen bedrijven en studenten die werd georganiseerd door de Hanzehogeschool. Hier ben ik aan de praat geraakt met Klaas Krol, Groepsleider Mechanical Engineering bij VIRO vestiging Groningen.

Ik was erg geïnteresseerd omdat je als starter bij VIRO met veel verschillende werkzaamheden te maken krijgt waardoor je veel kunt leren.

Ik heb tijdens dit gesprek aangegeven dat ik over ongeveer anderhalf jaar verwachtte af te studeren. Toen ik net twee dagen afgestudeerd was, belde Klaas mij op om mij uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Na twee prettige gesprekken ben ik aan mijn avontuur bij VIRO begonnen.

Op dit moment werk ik binnen VIRO voor ASML en doe ik Fasttrack voor de NXT en NXE machines van ASML. Fasttrack zorgt ervoor dat kleine aanpassingen van machines doorgevoerd worden in het PDM-pakket van ASML. Dit kan uitlopen van het uitwisselen van boutjes in het 3D CAD model tot het ontwikkelen van een gereedschapskar die gebruikt wordt tijdens de assemblage van de machines.

De uitdaging van deze opdracht is het begrijpen van het pakket dat gebruikt wordt binnen ASML en hoe de stroom aan informatie die aan elk onderdeel hangt goed en overzichtelijk doorgevoerd wordt. Soms lijkt het net een grote puzzel waarbij er puzzelstukken ontbreken. Het vinden en op de juiste plek leggen van deze puzzelstukken is een grote uitdaging waarbij ik gelukkig heel goed geholpen wordt door collega’s.

De sfeer binnen vestiging Groningen is erg goed. Ik heb leuke collega’s die altijd in zijn voor een praatje en mij willen helpen als ik met vragen zit. Dit is heel prettig aangezien ik nogal wat vragen heb over het complexe systeem waarmee ik werk voor ASML. Tussen de collega’s en het management is de sfeer informeel. Er worden ook leuke activiteiten georganiseerd, zoals de VIRO familiedag en mountain bike clinics.

Kortom, de sfeer binnen VIRO is erg goed en er wordt ook actief aandacht aan besteed om deze goed te houden.